Skip to main content

MET ONZE VERWERKINGSVIDEO KOMT U VERDER!

Bekijk de video
Om ervoor te zorgen dat uw producten er lang mooi uitzien, is het belangrijk om ze goed te verwerken.
VERWERKINGSPRODUCTEN

Afwerking BETON

Zodra u het juiste product heeft gekozen, moet dit zorgvuldig en netjes verwerkt worden om een duurzaam en mooi bestratingsoppervlak te verkrijgen. Om dit te vereenvoudigen hebben we de verwerkingsinstructies beschikbaar als video en tekst. Houd rekening met de volgende verwerkingsinstructies.

Verwerking Onderhoud Legvoorbeelden

Bekijk hier de gehele playlist met alle verwerkingsvideo’s op YouTube.

VERWERKINGSPRODUCTEN

REDSUN VOEGMORTEL
REDSUN SPACERS
TEGELDRAGERS
GRIND & SPLIT BENODIGDHEDEN

VERWERKING VAN BESTRATING EN TEGELS IN STAPPEN

BETONNEN TEGELS

 

  • VOOR HET LEGGEN

Voordat u de bestrating legt, controleer het materiaal op type, hoeveelheid en kwaliteit. Als er gebreken zijn, meld deze dan schriftelijk voordat u begint met leggen.

  • VOORBEREIDING VAN DE ONDERGROND

Graaf niet-dragende bodemlagen af totdat u een stabiele ondergrond bereikt. De ondergrond moet minstens 35 cm onder de bestrating liggen en een helling van minimaal 1,5% hebben voor een goede waterafvoer. Verdicht de ondergrond met een geschikte trilplaat voordat u de draag- en vorstbeschermende laag aanbrengt.

  • DRAAG- EN VORSTBESCHERMENDE LAAG

Breng een draag- en vorstbeschermende laag aan en verdicht deze in lagen met grind of split. Zorg ervoor dat er ook een helling van minimaal 1,5% is. Plaats randafscheidingen (bijvoorbeeld opsluitbanden) op de juiste hoogte en op een betonnen fundament om te voorkomen dat de stenen verschuiven. Probeer zoveel mogelijk te werken volgens de stramienmaat (steenmaat + voegen) om snijwerk te vermijden.

  • DE BEDDING

De bedding bestaat uit een 4-5 cm dikke laag van een niet verdicht mengsel van split of zand. Breng het ongeveer 1 cm hoger aan, omdat het na het trillen nog zal bezinken. Gebruik gereedschap zoals een rei en twee afreilatten om het bed vlak af te werken met helling..

  • VERWERKING

Nadat het bed is aangebracht, mag u er niet meer op lopen. Leg de tegels van bovenaf op het bestrate oppervlak en werk rij voor rij. Meng de tegels uit verschillende pakketten en lagen voor een homogene kleurverdeling. Zorg voor een volledige ondersteuning van de tegels om later gekantelde tegels te voorkomen. Gebruik een rubberen hamer en een stuk hout om de tegels op hoogte te brengen. De tegels mogen niet getrild worden! Houd een voegbreedte van ongeveer 4 mm tot 2 mm aan (de afstandshouders aan de tegels zijn alleen ter bescherming tijdens transport). Gebruik REDSUN Spacers voor een gelijkmatig voegbeeld. Gebruik een richtsnoer om ervoor te zorgen dat alles recht wordt gelegd. Verleg het oppervlak continu bij naarmate u vordert en vermijd betreden of berijden van de nog niet verlegde delen.

  • VOEGEN

Vul de voegen, met een breedte van ongeveer 4 mm tot 2 mm, volledig met geschikt voegmateriaal (bijv. invoegzand met een korrelgrootte van 0,02-2 mm).
Blijf het voegmateriaal toevoegen naarmate u vordert. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en vrij is van resten na het afronden van het voegen. U kunt ook een één- of meercomponentenvoegmortel gebruiken, maar volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op.

BETONNEN BESTRATING

 

  • VOOR HET LEGGEN

Voordat u de bestrating legt, controleer het materiaal op type, batch, hoeveelheid en kwaliteit. Als er gebreken zijn, meld deze dan schriftelijk voordat u begint met leggen.

  • VOORBEREIDING VAN DE ONDERGROND

Graaf niet-dragende bodemlagen af totdat u een stabiele ondergrond bereikt. De ondergrond moet minstens 35 cm onder de bestrating liggen en een helling van minimaal 1,5% hebben voor een goede waterafvoer. Verdicht de ondergrond met een geschikte trilplaat voordat u de draag- en vorstbeschermende laag aanbrengt.

  • DRAAG- EN VORSTBESCHERMENDE LAAG

Breng een draag- en vorstbeschermende laag aan en verdicht deze in lagen met grind of split. Zorg ervoor dat er ook een helling van minimaal 1,5% is. Plaats randafscheidingen (bijvoorbeeld opsluitbanden) op de juiste hoogte en op een betonnen fundament om te voorkomen dat de stenen verschuiven.
Probeer zoveel mogelijk te werken volgens de stramienmaat (steenmaat + voegen) om snijwerk te vermijden.

  • DE BEDDING

De bedding bestaat uit een 4-5 cm dikke laag van een niet verdicht mengsel van split of zand. Breng het ongeveer 1 cm hoger aan, omdat het na het trillen nog zal bezinken. Gebruik gereedschap zoals een rei en twee afreilatten om het bed vlak af te werken met helling.

  • VERLEGGEN

Zodra het bed is aangebracht, mag u er niet meer op lopen. Leg de bestratingstenen van bovenaf op het bestrate oppervlak en werk rij voor rij. Om een gelijke kleurverdeling te krijgen, meng de stenen uit verschillende pakketten en lagen. Houd een voegbreedte van ongeveer 4 mm aan. Gebruik een richtsnoer om ervoor te zorgen dat alles recht wordt gelegd. Verleg het oppervlak continu bij naarmate u vordert, en vermijd betreden of berijden van de nog niet verlegde delen.

  • VOEGEN

Vul de voegen, met een breedte van ongeveer 4 mm, volledig met geschikt voegmateriaal (bijv. invoegzand). Blijf het voegmateriaal toevoegen naarmate u vordert. Zorg ervoor dat het bestratingsoppervlak schoon en vrij is van resten na het afronden van het voegen. Voor waterdoorlatende bestratingstenen, gebruik voegsplit met een korrelgrootte van 1-3 mm (verkrijgbaar in 3 kleuren).

  • TRILLEN VAN DE BESTRATING

Zorg ervoor dat het oppervlak droog en schoon is voordat u begint te trillen, omdat resten de bestratingsstenen kunnen beschadigen. Gebruik een geschikte trilplaat
met een rubberen mat om te trillen. Na het trillen, vul de voegen opnieuw en veeg het oppervlak schoon af. Zie pagina 21 voor de adviezen m.b.t. het gebruik van een trilplaat.

Download de gehele brochure 'Verwerking & Onderhoud'

REINIGING & ONDERHOUD

Ondanks dat bestratingen en tegels een eenvoudige manier zijn om terrassen, tuinpaden of opritten aan te leggen, moeten ze veel doorstaan. Na verloop van tijd groeit er onkruid tussen de stenen, ontstaat er groene aanslag en hoopt blad zich op de stenen op. Er zijn echter manieren om ervoor te zorgen dat uw oppervlak er goed onderhouden uitziet.

Als eerste stap veegt u regelmatig het oppervlak schoon om grove verontreinigingen te verwijderen. Als dit niet voldoende is, gaat u over naar de tweede stap en gebruikt u huiselijke middelen (bijv. een soda-watermengsel) of speciale reinigingsmiddelen (voor het verwijderen van groene aanslag, etc.). Het gebruik van een hogedrukreiniger wordt afgeraden, omdat de stenen door de hoge druk ruwer kunnen worden en hierdoor meer vuil kan worden opgeslagen. Bij geïmpregneerde stenen kan de beschermende impregnering worden aangetast. Laat u hierover adviseren door een vertrouwde vakman.

Voegen kunnen worden gereinigd met een voegenborstel, een onkruidkrabber of een onkruidbrander. Het gebruik van onkruidverdelgers wordt afgeraden, omdat deze vaak om milieuredenen niet zijn toegestaan.

 

KALKUITBLOEIINGEN

Het is belangrijk om te weten dat beton hoofdzakelijk bestaat uit de componenten zand, grind, water en cement, waarbij het cement op zijn beurt wordt gemaakt van klei en kalksteen. Kalkuitbloeiingen op betonstenen ontstaan door de natuurlijke ingrediënten en zijn een fenomeen waarbij witte vlekken op het oppervlak van de steen verschijnen. Deze vlekken kunnen verschillende maten en vormen hebben. Water, zoals regen, condensatie of dauw, dringt door de poriën van het beton in de steen en lost daar deels de kalk op. De oplossing dringt door naar het oppervlak, het water verdampt en er blijft een witte kalkaanslag achter.

Kalkuitbloeiingen vormen geen structureel probleem en hebben geen invloed op de sterkte of duurzaamheid van de betonsteen. In sommige gevallen kunnen kalkuitbloeiingen worden verwijderd door reiniging. Hiervoor kunt u speciale reinigers gebruiken die vrij zijn van oplosmiddelen en biologisch afbreekbaar zijn, maar in veel gevallen verdwijnen kalkuitbloeiingen in de loop van de tijd vanzelf door weersinvloeden en gebruik van het oppervlak.

U kunt het probleem voorkomen door bij het verwerken van de stenen ervoor te zorgen dat regenwater snel van het bestratingsoppervlak kan wegstromen door voldoende drainage te voorzien. Bovendien moeten betonproducten na aankoop tijdig worden verwerkt.